Karczek z pieczarkami

Składniki:
4 steki z karczku                       
sól, pieprz i papryka
50 g oleju                                          
1 łyżkę curry                                       
6 cebul( ok.300 g)                                 
1/8 l wody                                                
przecier pomidorowy( 140 g)                  
250 g pieczarek                                      
50 g masła                                              
śmietanka 30 % ( 200g)     


Mięso rozbić, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podpiec na oleju, po 3 minuty z każdej strony. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Do tłuszczu pozostałego z pieczenia, wsypać curry i cebulę pokrojoną w plasterki i przysmażyć. Cebulę wyłożyć na mięso. Na patelnię wlać wodę, przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, wylać na cebule. Pieczarki pokroić w plasterki, przypiec około 10 min, na maśle, doprawić sola i pieprzem. Dodać śmietanę .Pieczarki ułożyć na pozostałych składnikach w naczyniu.

                  

Piec w piekarniku 200 stopni ( lub termoobieg 160 stopni) 20 do 30 minut
 Danie proste i szybkie.Można podawać np. z bagietką 




Komentarze