Kurczak pod pierzynką

Przepis na 10 osób

5 filetów z kurczaka przekroić na pół,  rozbić, przyprawić solą i pieprzem.
500 g cebuli, obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na złoty kolor na odrobinie oleju.
250 g gotowanej szynki, pokroić w kostkę
zielona cebulka, pokroić
500 ml śmietanki (słodkiej) 18 %
250 g śmietany 18%
sól, pieprz, Vegeta, curry

Fileta włożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć usmażoną cebulę, na to szynkę i zieloną cebulkę. Obie śmietany wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, Vegetą i curry i zalać mięso.
Włożyć do lodówki na 24 h, następnie  ok 60 minut  w 175 stopniach C (termoobieg 160 stopni)
Nadaje się na zarówno na obiad jak i na imprezy, ponieważ można szybciej przygotować. Zamiast fileta z kurczaka można użyć karczku.

Komentarze