Niedługo zaczyna się sezon pomidorowy, więc czas na smaczny przepis na przecier pomidorowy.
Składniki:
5 kg dojrzałych pomidorów, 10 ząbków czosnku, 2-3 ostre zielone papryczki, po pęczku świeżego tymianku i natki, 5-6 cebul,szklanka oliwy,10 listków laurowych, sól, pieprz
Czosnek oraz cebulę obrać.Papryczki oczyścić, zioła opłukać.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i oczyścić z pestek.
Wrzucić do dużego rondla.Dodać 5 całych, ząbków czosnku (resztę posiekać), 5 listków laurowych, jedna posiekaną papryczkę, pokrojone w plasterki cebule oraz gałązki ziół. Całość zalać 5 szkl. wody i dusić aż pomidory się rozgotują. Dodać oliwę i posiekany czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu aż płyn odparuje. Do słoiczków włożyć resztę listków laurowych i pozostałe pokrojone papryczki. Wlać przecier. Słoiczki zamknąć. Pasteryzować około 40 minut. Pozostawić w wodzie do ostygnięcia.
Ja osobiście nie dodaję tymianku i ostrych papryczek, za to więcej natki. Pod koniec gotowania miksuję wszystko blenderem.Wyśmienite do zupy pomidorowej i sosów.
Składniki:
5 kg dojrzałych pomidorów, 10 ząbków czosnku, 2-3 ostre zielone papryczki, po pęczku świeżego tymianku i natki, 5-6 cebul,szklanka oliwy,10 listków laurowych, sól, pieprz
Czosnek oraz cebulę obrać.Papryczki oczyścić, zioła opłukać.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i oczyścić z pestek.
Wrzucić do dużego rondla.Dodać 5 całych, ząbków czosnku (resztę posiekać), 5 listków laurowych, jedna posiekaną papryczkę, pokrojone w plasterki cebule oraz gałązki ziół. Całość zalać 5 szkl. wody i dusić aż pomidory się rozgotują. Dodać oliwę i posiekany czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu aż płyn odparuje. Do słoiczków włożyć resztę listków laurowych i pozostałe pokrojone papryczki. Wlać przecier. Słoiczki zamknąć. Pasteryzować około 40 minut. Pozostawić w wodzie do ostygnięcia.
Ja osobiście nie dodaję tymianku i ostrych papryczek, za to więcej natki. Pod koniec gotowania miksuję wszystko blenderem.Wyśmienite do zupy pomidorowej i sosów.
Komentarze
Prześlij komentarz