Roladki z fileta drobiowego

6 filetów z kurczaka
3 plasterki sera żółtego
3 plasterki szynki gotowanej
pól cebuli
kilka plasterków boczku wędzonego
ogórek kiszony
ew. marchewka
sól, pieprz

Filety opłukać,wysuszyć ręcznikiem kuchennym, rozbić, posolić i popieprzyć.Rozłożyć wszystkie filety, na każdy kładziemy kawałek sera,szynki,boczku, cebuli i ogórka.Zawijamy.Ja pomagam sobie zazwyczaj nicią kuchenną, którą zawijam roladki, trzeba przed podaniem pamiętać o jej ściągnięciu.Roladki podpiekamy na gorącym oleju aż troszkę zbrązowieją, dolewamy wody i pieczemy do miękkości, dodaję jeszcze troszkę cebuli, lub ogórka które mi zostały do pieczenia i ewentualnie marchewkę,  sos jest wtedy lepszy.Wyciągamy roladki i robimy sos. Mieszamy mąkę z zimną wodą, wlewamy do garnka lub patelni na którym piekliśmy roladki.Podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi i np. mizerią.
Nasz częsty obiad niedzielny, robię wtedy zazwyczaj roladki  x 2 i mam gotowy obiad na poniedziałek.


Komentarze