Ciasto z fantą


Składniki
 4 szkl.mąki pszennej
2  szkl.cukru
1  szkl.oleju
1  szkl.fanty lub innego napoju gazowanego pomarańczowego
4 jajka
torebka cukru waniliowego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce
2 puszki mandarynek
lub maliny,śliwki, jabłka, wiśnie ( owoce sezonowe, na jakie mamy ochotę)

Posypka
150 g cukru
150 g masła
200 g mąki
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem, dodawać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym, dodać olej i fantę.Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wyłożyć na blaszkę średniej wielości ,na ciasto ułożyć owoce i posypać posypką.
Piec w 170 stopniach C.około 45 minut.

Komentarze