Składniki:
- 0,2 l letniej wody
- 25 g drożdży
-pół łyżeczki cukru
-pół łyżeczki soli
-0,4 kg mąki
- olej
Wykonanie:
Do miseczki wlewamy ciepłą wodę i wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 0,1 kg maki. Dokładnie mieszamy, odkładamy miseczkę w ciepłe miejsce. Na powierzchni utworzy się "pierzynka"
Wtedy dosypujemy sól, resztę mąki i odrobinę oleju, ugniatamy na jednolitą masę.
Ciasto odłożyć na 15 min. w ciepłe miejsce .Po wyrośnięciu wyłożyć na blaszkę.
Ja podwajam składniki, wtedy wychodzi pizza na dużej blaszce, na grubym cieście.
Ciasto można posmarować keczupem z cukinii z mojego wcześniejszego przepisu, posypać przyprawą do pizzy, na to układamy ulubione składniki pizzy, posypujemy startym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 250 stopni na 10 minut. Smacznego!!!
- 0,2 l letniej wody
- 25 g drożdży
-pół łyżeczki cukru
-pół łyżeczki soli
-0,4 kg mąki
- olej
Wykonanie:
Do miseczki wlewamy ciepłą wodę i wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 0,1 kg maki. Dokładnie mieszamy, odkładamy miseczkę w ciepłe miejsce. Na powierzchni utworzy się "pierzynka"
Wtedy dosypujemy sól, resztę mąki i odrobinę oleju, ugniatamy na jednolitą masę.
Ciasto odłożyć na 15 min. w ciepłe miejsce .Po wyrośnięciu wyłożyć na blaszkę.
Ja podwajam składniki, wtedy wychodzi pizza na dużej blaszce, na grubym cieście.
Ciasto można posmarować keczupem z cukinii z mojego wcześniejszego przepisu, posypać przyprawą do pizzy, na to układamy ulubione składniki pizzy, posypujemy startym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 250 stopni na 10 minut. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz