Rogaliki drożdżowe


Ciasto:

30 g świeżych drożdży

250 ml letniego mleka

50 g masła

1/2 łyżeczki soli

500 g mąki

60 g cukru

1 jajkoDodatkowo:

1 jajko do posmarowania bułeczek

dżem, krem czekoladowy do nadziania



Mąkę i cukier wsypać do miski, na środku zrobić dołek, wlać letnie mleko i dodać pokruszone drożdże. odstawić na 10 minut.Dodać sól i jajko, dobrze wyrabiać.Kiedy ciasto będzie odstawało od miski dodać roztopione masło.Wyrabiać do chwili kiedy całe masło połączy się z ciastem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat lub stolnicę, złożyć kilka razy. Ciasto rozwałkować, wycinać prostokąty 10 x 14 cm. Na każdym prostokącie na górnej części położyć łyżkę nadzienia, złożyć do połowy, pozostałą część ponacinać i zawinąć na zlepioną część. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni-20 minut.

Bułeczki są pyszne.SMACZNEGO.


Komentarze