Ciasto:
30 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
50 g masła
1/2 łyżeczki soli
500 g mąki
60 g cukru
1 jajkoDodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułeczek
dżem, krem czekoladowy do nadziania
Mąkę i cukier wsypać do miski, na środku zrobić dołek, wlać letnie mleko i dodać pokruszone drożdże. odstawić na 10 minut.Dodać sól i jajko, dobrze wyrabiać.Kiedy ciasto będzie odstawało od miski dodać roztopione masło.Wyrabiać do chwili kiedy całe masło połączy się z ciastem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat lub stolnicę, złożyć kilka razy. Ciasto rozwałkować, wycinać prostokąty 10 x 14 cm. Na każdym prostokącie na górnej części położyć łyżkę nadzienia, złożyć do połowy, pozostałą część ponacinać i zawinąć na zlepioną część. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni-20 minut.
Bułeczki są pyszne.SMACZNEGO.
Komentarze
Prześlij komentarz