Tort jabłkowo serowy

Tort jabłkowo serowy


Ciasto:

3 czubate szklanki mąki pszennej
200 g margaryny
1 szklanka cukru
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego


Masa serowa:

3 jajka
1 niepełna szklanka cukru
200 g margaryny albo masła
1 op.budyniu śmietankowego
1 szklanka mleka
400 g sera białego


Masa jabłkowa

1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 op.dowolnej jasnej galaretki

Ponadto: papier do pieczenia
Sposób przyrządzenia
Ciasto:
1. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść, podzielić na 3 części.
2.Każdą część wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia.
3.Piec osobno po ok. 20 minut w temp. 180 stopni
Masa serowa:

1.Zmielony ser i żółtka utrzeć z cukrem i margaryną.
2.Dodać ubitą pianę z białek, dokładnie wymieszać. Masę włożyć do garnka i zagotować.
3. Wlać rozrobiony w mleku budyń, gotować na małym ogniu,aż masa zgęstnieje
(Ja osobiście nie mielę sera, daję go do robota kuchennego i dodaję do tego wszystkie składniki.)
Masa jabłkowa:

1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i zagotować, wsypać cukier.
2. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać.

Wykonanie:
Pierwszy placek przełożyć ciepłą masą serową, przykryć drugim plackiem, na drugi nałożyć masę jabłkową i przykryć trzecim plackiem.
Całość schłodzić około godziny w lodówce.
Dowolnie udekorować.


                                     Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz