Tort orzechowo- kokosowy

                 Tort orzechowo- kokosowy


Tort składa się z biszkoptu jasnego, biszkoptu kakaowego,ciasta orzechowego, ciasta kokosowego oraz masy budyniowej. Jest przepyszny.

Składniki:
Biszkopt jasny:
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 op. cukru waniliowego( 16 g )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy:
-4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
-250 g posiekanych orzechów
- 1( czubata ) szklanka cukru
- 5 białek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe
-200 g wiórków kokosowych
- 1 niepełna szklanka cukru
- 5 białek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
- 4 szklanki mleka
- 400 g masła
- 10 żółtek
- 50 g czekolady
- 6 plastrów ananasa
- 6 połówek brzoskwiń
-2 op. cukru waniliowego ( po 16 g)
-15 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Papier do pieczenia

Sposób przyrządzania tortu

Wszystkie ciasta piec w blaszce 25x40 cm

Biszkopt jasny:
1. Białka ubić z cukrem.
2. Dodać żółtka i cukier waniliowy.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z jajkami.
4. Ciasto wlać do wyłożonej papierem formy.
5. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Biszkopt kakaowy:
1. Upiec jak biszkopt jasny, dodając do mąki kakao.
Ciasto orzechowe:
1. Miód roztopić.
2. Białka ubić z cukrem.
3.Dodać resztę składników, delikatnie wymieszać.
4.Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki.
5.Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Ciasto kokosowe:
1. Białka ubić z cukrem.
2. Dodać resztę składników, delikatnie wymieszać.
3. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki.
4.Piec 30 minut w temp. 180 stopni.
Masa budyniowa:
1. Mleko zagotować z cukrem waniliowym.
2. Żółtka utrzeć z cukrem i mąką.
3. Do masy wlać troszkę mleka, zmiksować. Dodać do gotującego się mleka zagotować.
4. Schłodzony krem dodać do utartego masła.
5 masę podzielić na 3 części  Do jednej dodać połamaną na kawałki czekoladę , do drugiej kawałki ananasa a do trzeciej osaczone ,pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

Tort orzechowo-kokosowy:
1. Jasny biszkopt posmarować masą czekoladową.
2.Przykryć ciastem orzechowym, posmarować masą z ananasami i ułożyć ciasto kokosowe.
3. Posmarować masą z brzoskwiniami, przykryć ciastem kakaowym i dowolnie udekorować.






Komentarze