Biszkopt z chałwą

Biszkopt z chałwą

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa z chałwą:
300 g chałwy waniliowej
1 op. cukru waniliowego
4 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
250 g masła lub margaryny
Krem czekoladowy:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
100 g czekolady gorzkiej
250 g masła lub margaryny
Ponadto:
1 opakowanie małych bezików
papier do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Biszkopt:
1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać stopniowo żółtka, wymieszać
2. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem , delikatnie wymieszać.
3.Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 25x40 cm.
4. Piec ok. 30 min.  w temp. 180 stopni.
Masa z chałwą:
1. 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym.
1. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąkę. Wlać do wrzącego mleka, ugotować budyń.
3. Masło Lub margarynę utrzeć, dodawać ostudzony budyn i pokruszona chałwę.
Krem czekoladowy:
1. Jajka ubić z cukrem na parze.Dodać kakao i start a czekoladę.
2. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać po trochu do masy jajeczno=czekoladowej.
Biszkopt z chałwą:
1. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa płaty( nie wychodzi bardzo wysoki)
2. Na pierwszym płacie ciasta rozsmarować masę z chałwą, równomiernie wyłożyć bezy.
3. Posmarować kremem czekoladowym, przykryć drugim płatem biszkopta.
4. Dowolnie udekorować.

Do kremu używam zawsze masła, po prostu lepiej smakuje niż z margaryną. masło oczywiście to prawdziwe min 82% tłuszczu.

Komentarze