Składniki
3 tabliczki czekolady ( po 100 g) 2 mleczne i jedna gorzka
750 g + 200 g słodkiej śmietany do ubijania
6 jaj
szczypta soli
175g + 175 g cukru
375 mąki
torebka proszku do pieczenia
1/8 l oleju
2 łyżki kakao
ew. 2 łyżki wiórków czekoladowych do ozdoby
papier do pieczenia
Krem:
Czekoladę pokroić na małe kawałki. 750 gram śmietany podgrzać ,rozpuścić w niej czekoladę ciągle mieszając.Pozostawić na noc do ostygnięcia( w lodówce).
Ciasto:
Tortownicę ( 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić z solą.Dodać ,ciągle mieszając 175 g cukru.
Ubić żółtka,1/8 l letniej wody i 175 g cukru.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać wraz z olejem do masy z żółtek. Pianę z białek dodać porcjami do masy z żółtek. Podzielić na dwie części.Do jednej połowy dodać kakao.Na tortownice wlać łyżkę ciemnej masy, na środek ciemnej masy łyżkę jasnej masy i tak aż zużyjemy całą masę.( W taki sposób powstaje wzór zebry)
Piec w gorącym piekarniku elektr. ;175 stopni C.około 60 min.
Poczekać aż ostygnie.Przekroić poziomo na 3 części..
Masę śmietanową ubić na sztywno. Posmarować ubitą masą śmietanową 3 płaty ciasta.Posmarować boki oraz górę tortu.
Ubić pozostałą śmietanę ( 200 g) i udekorować górę , posypać wiórkami czekoladowymi.
Życzę smacznego
Ten tort był( i jest) przez długie lata przebojem w naszym domu
3 tabliczki czekolady ( po 100 g) 2 mleczne i jedna gorzka
750 g + 200 g słodkiej śmietany do ubijania
6 jaj
szczypta soli
175g + 175 g cukru
375 mąki
torebka proszku do pieczenia
1/8 l oleju
2 łyżki kakao
ew. 2 łyżki wiórków czekoladowych do ozdoby
papier do pieczenia
Krem:
Czekoladę pokroić na małe kawałki. 750 gram śmietany podgrzać ,rozpuścić w niej czekoladę ciągle mieszając.Pozostawić na noc do ostygnięcia( w lodówce).
Ciasto:
Tortownicę ( 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić z solą.Dodać ,ciągle mieszając 175 g cukru.
Ubić żółtka,1/8 l letniej wody i 175 g cukru.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać wraz z olejem do masy z żółtek. Pianę z białek dodać porcjami do masy z żółtek. Podzielić na dwie części.Do jednej połowy dodać kakao.Na tortownice wlać łyżkę ciemnej masy, na środek ciemnej masy łyżkę jasnej masy i tak aż zużyjemy całą masę.( W taki sposób powstaje wzór zebry)
Piec w gorącym piekarniku elektr. ;175 stopni C.około 60 min.
Poczekać aż ostygnie.Przekroić poziomo na 3 części..
Masę śmietanową ubić na sztywno. Posmarować ubitą masą śmietanową 3 płaty ciasta.Posmarować boki oraz górę tortu.
Ubić pozostałą śmietanę ( 200 g) i udekorować górę , posypać wiórkami czekoladowymi.
Życzę smacznego
Ten tort był( i jest) przez długie lata przebojem w naszym domu
Komentarze
Prześlij komentarz