Biała kiełbasa
Składniki:
2 kg filetów drobiowych
1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
1 opakowanie majeranku
1 łyżeczka czosnku( może być granulowany)
1/2 łyżeczki cukru
sól w proporcji 2-3 łyżeczki na 1 kg mięsa
pieprz
gałka muszkatołowa
jelita
Przygotowanie:
Mięso zmielić dość grubo, dodać do niego wszystkie przyprawy.Wlać ciepłą wodę.Mieszać i ugniatać ok 10-20 minut aż mięso wypuści naturalny "klej".
Włożyć mięso do maszynki i nabić we jelita.. Wypełniony mięsem flak skręcać co 15-20 cm, by utworzyć kiełbaski.
Zagotować wodę i zmniejszyć gaz by osiągnąć temperaturę wody 85 stopni. Woda nie może wrzeć.Zanurzyć w niej kiełbaski i parzyć pół godziny.Potem wyjąć i przełożyć ją do lodowatej wody aby zakończyć proces gotowania.
Kiełbaski można podać na zimno jako wędlinę lub na ciepło podsmażone na patelni.
Komentarze
Prześlij komentarz