Drożdżowe świnki
Smakują nie tylko dzieciom :)
Smakują nie tylko dzieciom :)
Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
60 g cukru
250 ml mleka
60 g masła
1 jajko
szczypta soli
Dodatkowo:
1 łyżeczka mleka
dżem lub czekolada ( np nutella)
Lukier:
1 białko
cukier puder
Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże.Dodać cukier i lekko ciepłe mleko.Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut. do wyrośnięcia.Kolejno dodać jajko, sól i roztopione masło.Zagnieść ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, na grubość około 05 cm. Wykroić 20 krążków o średnicy 8 cm i 10 krążków o średnicy 4 cm. Z pozostałego ciast wykroić uszy.
10 większych krążków ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku rozłożyć dżem lub czekoladę, pozostawiając odstęp od brzegu.Przykryć drugim krążkiem i mocno skleić brzegi.
W małych krążkach( przeznaczonych na nos, zrobić dziurki.( można zrobić końcówką do szprycy- Do kremów)
Żółtka rozmieszać z łyżeczką mleka.
Nosy i uszy posmarować rozkłóconym żółtkiem i przykleić ( dobrze przyciskającPI do dużych krążków.Zwrócić uwagę na to aby uszy dobrze się trzymały.
Całe świnki posmarować pozostałym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut w temperaturze 200 stopni aż się ładnie zarumienią.Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier. Białko ubić z 1 szklanką cukru pudru.Dodać tyle cukru aby masa była gęsta, potrzebna jest tylko na oczy.Lukier przełożyć do małego woreczka i odciąć jeden róg.Zrobić oczy, źrenice zrobić z czekolady.( czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej)
Czas przygotowania około 60 minut
czas oczekiwania około 60 minut
Komentarze
Prześlij komentarz