Ciasto "sadzone jajko"
Składniki :
250 g margaryny lub masła
250 g cukru
1 cukier waniliowy
5 jaj
250 g maki
1/2 opakowania proszku do pieczenia .
600 gram kwaśnej śmietany 18 %
1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 puszki brzoskwiń
2 opakowania polewy tortowej (Tortenguss) opcjonalnie żółta galaretka
Przygotowanie:
Margarynę (masło) ubić z cukrem i cukrem waniliowym, cukier, dodać jajka.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (dużą). Podgrzać piekarnik do 200 stopni, a następnie piec ciasto 10-15 minut.
Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Schłodzić i wymieszać z kwaśną śmietaną. Wyłożyć na ciasto. Brzoskwinie osuszyć, ułożyć na masie budyniowej. Piec ponownie w 200 stopniach 10-15 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, schłodzone ciasto polać przygotowaną polewą do tortu. Ewentualnie można użyć żółtej galaretki, przygotowanej według przepisu (do przygotowania galaretki polecam użyć mniejszej ilości wody). Tężejącą galaretka polać ciasto.
Czas pracy: około 45 minut.
Składniki :
250 g margaryny lub masła
250 g cukru
1 cukier waniliowy
5 jaj
250 g maki
1/2 opakowania proszku do pieczenia .
600 gram kwaśnej śmietany 18 %
1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 puszki brzoskwiń
2 opakowania polewy tortowej (Tortenguss) opcjonalnie żółta galaretka
Przygotowanie:
Margarynę (masło) ubić z cukrem i cukrem waniliowym, cukier, dodać jajka.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (dużą). Podgrzać piekarnik do 200 stopni, a następnie piec ciasto 10-15 minut.
Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Schłodzić i wymieszać z kwaśną śmietaną. Wyłożyć na ciasto. Brzoskwinie osuszyć, ułożyć na masie budyniowej. Piec ponownie w 200 stopniach 10-15 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, schłodzone ciasto polać przygotowaną polewą do tortu. Ewentualnie można użyć żółtej galaretki, przygotowanej według przepisu (do przygotowania galaretki polecam użyć mniejszej ilości wody). Tężejącą galaretka polać ciasto.
Czas pracy: około 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz