Malinowa chmurka

SKŁADNIKI:

Ciasto:
3 żółtka
30 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
100 g masła
cukier waniliowy

Warstwa malinowa: 

600 g malin
3 galaretki malinowe
700 g wrzącej wody

Warstwa śmietankowa:
500 ml śmietanki kremowej 30% - mocno schłodzonej
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
 nasionka z 1 laski wanilii
2 łyżeczki żelatyny

Warstwa bezowa:
3 białka
160 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowych

Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 21x33 cm. Nakłuć widelcem i piec ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Ostudzić.
Warstwa bezowa:
Białka ubij na sztywna pianę i powoli zacznij dodawać cukier cały czas miksując. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Piana musi być bardzo gęsta. Formę (ok.22x34 cm)  w której będziesz robić ciasto odwróć do góry dnem, posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.  Pianę rozsmaruj na papierze na wielkość blaszki i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut. Bezę całkowicie wystudź.


Warstwa malinowa:
Galaretki dokładnie rozpuść we wrzątku, przestudź i wymieszaj z malinami. Odstaw do lodówki do lekkiego stężenia i następnie wylej galaretkę z owocami na kruchy spód. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Warstwa śmietankowa: 
Serek mascarpone, cukier puder i nasionka wanilii umieść w misie miksera i miksuj aż do momentu otrzymania gęstego kremu. Dodaj ubitą śmietankę.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i  połączyć z kremem.
Krem wyłóż na dobrze stężoną warstwę malinową i wyrównaj powierzchnię.
Na krem delikatnie połóż wystudzoną bezę. Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez całą noc.






Smacznego :)



Komentarze