SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 żółtka
30 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
100 g masła
cukier waniliowy
Warstwa malinowa:
600 g malin
3 galaretki malinowe
700 g wrzącej wody
Warstwa śmietankowa:
500 ml śmietanki kremowej 30% - mocno schłodzonej
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
nasionka z 1 laski wanilii
2
łyżeczki żelatyny
Warstwa bezowa:
3 białka
160 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowych
Ciasto:
Składniki
na ciasto zagnieść i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie
rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 21x33 cm. Nakłuć widelcem i piec ok.
15-20 minut w temp.180 stopni. Ostudzić.
Warstwa
bezowa:
Białka ubij na sztywna pianę i powoli zacznij dodawać cukier cały czas miksując. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Piana musi być bardzo gęsta. Formę (ok.22x34 cm) w której będziesz robić ciasto odwróć do góry dnem, posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Pianę rozsmaruj na papierze na wielkość blaszki i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut. Bezę całkowicie wystudź.
Białka ubij na sztywna pianę i powoli zacznij dodawać cukier cały czas miksując. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Piana musi być bardzo gęsta. Formę (ok.22x34 cm) w której będziesz robić ciasto odwróć do góry dnem, posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Pianę rozsmaruj na papierze na wielkość blaszki i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut. Bezę całkowicie wystudź.
Warstwa malinowa:
Galaretki dokładnie rozpuść we wrzątku, przestudź i wymieszaj z malinami. Odstaw do lodówki do lekkiego stężenia i następnie wylej galaretkę z owocami na kruchy spód. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Warstwa śmietankowa:
Serek mascarpone, cukier puder i nasionka wanilii umieść w misie miksera i miksuj aż do momentu otrzymania gęstego kremu. Dodaj ubitą śmietankę. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i połączyć z kremem.
Krem wyłóż na dobrze stężoną warstwę malinową i wyrównaj powierzchnię.
Na krem delikatnie połóż wystudzoną bezę. Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez całą noc.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz