Składniki:
masa
serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
120 g masła
4 żółtka
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
500 g owoców
2 galaretki
spód:
200 g herbatników
90 g masła
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub
kruszymy wałkiem do ciasta. Dodajemy masło i dłońmi łączymy, aż składniki
dobrze się połączą a herbatniki zaczną tworzyć masę. Wykładamy do tortownicy
(26 cm) i mocno przyciskamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Przygotować galaretkę z mniejszą ilością
wody(2/3 ilości wody). Odstawić w chłodne miejsce żeby lekko stężała. Pilnujemy
żeby nie stężała całkowicie.
Jajka sparzyć kilka sekund wrzątkiem.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody,
pozostawić chwilę żeby napęczniała, podgrzać, nie gotować, odstawić do
przestudzenia.
Masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować
z cukrem, dodawać po jednym żółtku stale mieszając. Następnie dodajemy po łyżce
twarogu, stale miksując.
Do wystudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy
serowej, wymieszać, mieszając dodać resztę masy twarogowej. Gotową masę
serową ułożyć na herbatnikach, na wierzch ułożyć owoce i zalać tężejącą
galaretką.
Wstawić do lodówki na kilka godzin żeby
sernik stężał.
Komentarze
Prześlij komentarz