Sernik na zimno





Składniki:
masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
120 g masła 
4 żółtka
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
500 g owoców
2 galaretki
spód:
200 g herbatników
90 g masła


Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy wałkiem do ciasta. Dodajemy masło i dłońmi łączymy, aż składniki dobrze się połączą a herbatniki zaczną tworzyć masę. Wykładamy do tortownicy (26 cm) i mocno przyciskamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Przygotować galaretkę z mniejszą ilością wody(2/3 ilości wody). Odstawić w chłodne miejsce żeby lekko stężała. Pilnujemy żeby nie stężała całkowicie. 
Jajka sparzyć kilka sekund wrzątkiem.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, pozostawić chwilę żeby napęczniała, podgrzać, nie gotować, odstawić do przestudzenia. 
Masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować z cukrem, dodawać po jednym żółtku stale mieszając. Następnie dodajemy po łyżce twarogu, stale miksując.
Do wystudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, mieszając dodać resztę masy twarogowej.  Gotową masę serową ułożyć na herbatnikach, na wierzch ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. 
Wstawić do lodówki na kilka godzin żeby sernik stężał. 



Komentarze