Ciasteczka z płatkami owsianymi

Składniki:
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
esencja pomarańczowa
płatki owsiane
posiekane orzechy
czekolada gorzka

Przygotowanie:
Margarynę utrzeć mikserem z cukrem i jajkami, później dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładkie ciasto. Dodać płatki, tyle by powstało gęste ciasto. Można dodać orzechy i czekoladę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, kłaść łyżeczką kupki ciasta. Nie należy przejmować się kształtem, sam się ukształtuje podczas pieczenia. Piec w piekarniku aż zaczną się rumienić. Najlepsze są na drugi dzień gdy trochę przeschną i zrobią się chrupiące. Przechowywać w metalowym luk szklanym zamykanym pojemniku.

Komentarze