Składniki na biszkopt:
5 jaj, 1 szklanka cukru, 3/4 mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Składniki na masę:
2 szklanki mleka, 4 łyżki cukru, 2 budynie waniliowe, 25 dkg masła (plus 10 dkg), paczka bezów, 30 dkg krówek (miękkich)
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy cukier, po żółtku, ubijamy dalej. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w 175 stopniach C.
Masa:
Z mleka, cukru i budyni gotujemy masę budyniową. Chłodzimy, dodajemy masło. Wykładamy masę na upieczony biszkopt.
Kołderka:
Bezy kruszymy i sypiemy równo po masie. Rozgrzewamy w garnuszku 10 dkg masła, wrzucamy krówki i mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy jeszcze ciepłe na bezy ( tworząc fantazyjne wzory)
5 jaj, 1 szklanka cukru, 3/4 mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Składniki na masę:
2 szklanki mleka, 4 łyżki cukru, 2 budynie waniliowe, 25 dkg masła (plus 10 dkg), paczka bezów, 30 dkg krówek (miękkich)
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy cukier, po żółtku, ubijamy dalej. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w 175 stopniach C.
Masa:
Z mleka, cukru i budyni gotujemy masę budyniową. Chłodzimy, dodajemy masło. Wykładamy masę na upieczony biszkopt.
Kołderka:
Bezy kruszymy i sypiemy równo po masie. Rozgrzewamy w garnuszku 10 dkg masła, wrzucamy krówki i mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy jeszcze ciepłe na bezy ( tworząc fantazyjne wzory)
Komentarze
Prześlij komentarz