Muffinki marchewkowe

Składniki:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki grubo startej marchewki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Dekoracja:1 szklanka schłodzonej śmietanki 30 %
1/2 szklanki grubo startej marchwi
1 łyżka masła
1 łyżka miodu

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i olej,wymieszać. Połączyć z odciśniętą marchewką.

Ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki na muffinki. Piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
Przygotować dekorację. Masło roztopić, dodać miód i marchewkę, dusić na małym ogniu aż marchewka zmięknie i stanie się szklista. Śmietankę ubić. Wystudzone babeczki udekorować bitą śmietaną i karmelizowaną marchewką.


Komentarze