Ciasto:
4 jajka
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki herbaty
250 g margaryny
300 g mąki
100 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jabłka:
1 1/2 kg jabłek
1 łyżka masła
1 galaretka cytrynowa
Masa:
500 ml mleka
5 łyżek cukru
2 budynie waniliowe
250 g masła
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, mąkę przesianą z sodą oraz miód i herbatę. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni C. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
Masa z jabłek: owoce obrać, pozbawić gniazd nasiennych i rozdrobnić w malakserze. Masło roztopić, dodać jabłka i uprażyć. Wsypać galaretkę, wymieszać do połączenia. (Ja użyłam gotowych jabłek ze słoika - dwa słoiki około 750 g, jabłka podgrzałam w garnku i do gorącej masy dodałam dwie galaretki cytrynowe, uwaga nie gotować)
Masa budyniowa: z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń. Masło zmiksować, dodawać zimny budyń, ucierając na jednolitą masę.
Przekładanie ciasta: Blat, 1/2 kremu budyniowego, masa jabłkowa, reszta kremu, okrągłe biszkopty, tężejąca galaretka truskawkowa, drugi blat ciasta. Górę można polać polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.
4 jajka
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki herbaty
250 g margaryny
300 g mąki
100 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jabłka:
1 1/2 kg jabłek
1 łyżka masła
1 galaretka cytrynowa
Masa:
500 ml mleka
5 łyżek cukru
2 budynie waniliowe
250 g masła
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, mąkę przesianą z sodą oraz miód i herbatę. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni C. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
Masa z jabłek: owoce obrać, pozbawić gniazd nasiennych i rozdrobnić w malakserze. Masło roztopić, dodać jabłka i uprażyć. Wsypać galaretkę, wymieszać do połączenia. (Ja użyłam gotowych jabłek ze słoika - dwa słoiki około 750 g, jabłka podgrzałam w garnku i do gorącej masy dodałam dwie galaretki cytrynowe, uwaga nie gotować)
Masa budyniowa: z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń. Masło zmiksować, dodawać zimny budyń, ucierając na jednolitą masę.
Przekładanie ciasta: Blat, 1/2 kremu budyniowego, masa jabłkowa, reszta kremu, okrągłe biszkopty, tężejąca galaretka truskawkowa, drugi blat ciasta. Górę można polać polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz