Pascha wiekanocna


SKŁADNIKI
 10 PORCJI
1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
5 żółtek
50 g SMAŻONEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ
50 g orzechów włoskich lub obranych migdałów
50 g suszonych fig lub moreli
100 g rodzynek
opcjonalnie 1 łyżka alkoholu

PRZYGOTOWANIE
Masło, jajka i ser wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Miękkie masło ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny na puszysty biały krem. Cały czas cierpliwie ubijając dodawać po jednym żółtku.
Dodać zmielony twaróg i zmiksować na jednolitą masę. Dodać smażoną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały i posiekane figi lub morele oraz rodzynki (wcześniej można je zalać alkoholem i namoczyć, następnie w razie potrzeby odsączyć). Wszystko delikatnie wymieszać.
Ustawić duże sito (min. 20 cm średnicy) na misce. Sito wyścielić podwójnie złożoną gazą. Wyłożyć do niego masę serową, zawinąć wystające brzegi gazy na wierzch. Przykryć talerzykiem i obciążyć.
Wstawić do lodówki na całą noc. Wyłożyć paschę na paterę lub talerz, usunąć gazę i udekorować.

Komentarze