Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek
cukru
4 łyżki
mąki pszennej
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
skórka
otarta z jednej cytryny
1/4
szklanki soku z cytryny
Masa
serowa i polewa:
1 kg
dwukrotnie zmielonego twarogu
4 jajka
1 laska
wanilii
pół
szklanki cukru
1
szklanka śmietanki 30%
2 łyżki
proszku budyniowego o smaku waniliowym
Polewa:
150 g
masła
1/2
szklanki cukru pudru
4 łyżki
kakao
2-3
łyżki wrzątku
1
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy żółtka, dalej ubijamy. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej formy 30x35 cm. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min. Po wyjęciu i ostudzeniu podzielić biszkopt na dwa blaty przekrajając w połowie wysokości.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy żółtka, dalej ubijamy. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej formy 30x35 cm. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min. Po wyjęciu i ostudzeniu podzielić biszkopt na dwa blaty przekrajając w połowie wysokości.
2
Polewa
czekoladowa:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.
3
Masa
serowa:
Składniki na masę powinniśmy mieć w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy porcje twarogu nadal miksując. Następnie dodajemy śmietanę, budyń, nasionka z laski wanilii. Całość miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masę serową delikatnie mieszamy z pianą z białek.
Składniki na masę powinniśmy mieć w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy porcje twarogu nadal miksując. Następnie dodajemy śmietanę, budyń, nasionka z laski wanilii. Całość miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masę serową delikatnie mieszamy z pianą z białek.
4
Jeden
blat biszkoptu układamy na dół wysmarowanej foremki. Połowę polewy czekoladowej
wylewamy na blat i równomiernie rozprowadzamy. Na warstwę polewy czekoladowej
wylewamy ¾ masy sernika, rozprowadzamy. Masę serową przykrywamy drugim blatem
biszkoptu, wylewamy na niego pozostałą polewę czekoladową oraz pozostałą masę
serową. Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 165
stopni na ok. 50 minut. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz